Sponsorer:

Telefonjour dygnet runt: 0455-188 03

Rensa historik

 

Din webbläsare sparar information om vilka hemsidor du har besökt. Läs nedan hur du gör för att ta bort historiken.

 

Efter en rensning av historiken kommer det inte synas vilka sidor du har besökt. Tänk dock på att om någon annan använder samma dator så raderas även dennes historik.

 

OBS!

En rensning av historik är inte helt säkert. En datorvan användare kan spåra raderad information i en dator om denne är angelägen om att göra detta.

 

Ett bra tips är att använda en webbläsare med inkognitofönster (”privat surfning” – då sparas inte vilka sidor du besökt), läs mer under respektive webbläsare nedan.

 

Webbläsare och hur du rensar historik – tänk på att gå till en neutral sida innan du väljer att rensa cacheminnet.

 

Internet Explorer – äldre versioner

I menyn ”Verktyg / Tool” väljer du ”Internet alternativ / Internet options”. Klicka på knappen ”Ta bort filer / Delete files”

Klicka därefter på knappen ”Rensa tidigare / Clear history”.

 

Internet Explorer – nya versioner

I menyn ”Verktyg / Tool” väljer du ”Internet alternativ / Internet options”. Klicka på knappen ”Ta bort… / Delete files”

Kryssa i ”Temporära Internetfiler”, ”Cookies”, ”Tidigare besökta

webbplatser”. Klicka därefter på knappen ”Ta bort”.

 

I Internet Explorer kan du surfa inkognito (då sparas inte vilka sidor du besökt), vilket innebär att de webbsidor du öppnar och de filer du laddar ner inte loggas i historiken för surfning och nerladdning. Dessutom raderas alla kakor (cookies) när du stängt inkognitofönstret. Du kan surfa normalt och i inkognitoläge samtidigt genom att använda olika fönster. För att surfa inkognito väljer du ”Nytt privat fönster” (Ctrl+Skift+P) under ”Meny / Säkerhet / InPrivate-surfning”.

 

Firefox – äldre versioner

I menyn ”Verktyg” väljer du ”Rensa ut känslig data”.

Se till att följande alternativ är ibockade; ”Webbläsarhistorik”,

”Sparade formulärdata”, ”Filhämtningshistorik”, ”Kakor”, ”Cache”. Klicka därefter ”Rensa nu”.

 

 

Firefox – nya versioner

I menyn ”Verktyg” väljer du ”Rensa ut tidigare historik”. I rullgardinsmenyn längst upp välj hur långt bak i tiden du vill radera. Se till att följande alternativ är ibockade; ”Besökta sidor” och filhämtningshistorik, ”Formulär- och sökhistorik”, ”Kakor”, ”Cache”. Klicka därefter ”Ta bort”.

 

I Firefox kan du surfa inkognito (då sparas inte vilka sidor du besökt), vilket innebär att de webbsidor du öppnar och de filer du laddar ner inte loggas i historiken för surfning och nerladdning. Dessutom raderas alla kakor (cookies) när du stängt inkognitofönstret. Du kan surfa normalt och i inkognitoläge samtidigt genom att använda olika fönster. För att surfa inkognito väljer du ”Nytt privat fönster” (Ctrl+Skift+P) under menyn.

 

Safari 5

I Safari 5 kan du välja funktionen ”Privat surfning”. Inget av det du gör kommer sparas i webbläsaren och du behöver inte rensa historiken i din webbläsare efteråt. Kom ihåg att stänga av funktionen när du surfat klart. Vill du istället rensa något du redan gjort, se instruktionerna för Safari 4.

 

Safari 4

1. Välj ”Historik” i menyn.

2. Välj sedan ”Visa historik” och ta bort de adresser som besökts och som ska döljas. Alternativt välj ”Rensa historik” för att ta bort alla adresser med en gång.

 

Google Chrome

Klicka på ”Fler verktyg” under menyn.

Välj ”Ta bort webbinformation…” (Ctrl+Shift+Del)

I rullgardinsmenyn längst upp välj hur långt bak i tiden du vill radera. I dialogrutan som visas markerar du kryssrutan ”Webbhistorik”, ”Cookies” och ”Cache”. Klicka på ”Rensa webbinformation”.

 

I Google Chrome kan du surfa inkognito (då sparas inte vilka sidor du besökt), vilket innebär att de webbsidor du öppnar och de filer du laddar ner inte loggas i historiken för surfning och nerladdning. Dessutom raderas alla kakor (cookies) när du stängt inkognitofönstret. Du kan surfa normalt och i inkognitoläge samtidigt genom att använda olika fönster. För att surfa inkognito väljer du ”Nytt inkognitofönster” (Ctrl+Skift+N) under skiftnyckeln.

 

Opera

I huvudmenyn väljer du ”Inställningar”. Klicka på ”Inställningar” (Ctrl+F12).

Klicka på ”Avancerat” och sen på ”Historik”.

Klicka på knapparna ”Töm” och ”Töm nu”.

Copyright © Kvinnojouren Karlskrona - Webb av dingrafiker.se